Oświadczenie ws. TV Trwam do KRRiT

Poniżej publikujemy oświadczenie, które wystosowaliśmy do KRRiT w sprawie obecności TV Trwam w multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej:

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji
Ul. Sobieskiego 101
00- 763 Warszawa

Oświadczenie Zarządu Szczecińskiego Klubu Katolików w sprawie odmowy przyznania Telewizji Trwam miejsca na multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej

Z głębokim zaniepokojeniem przyjęliśmy wiadomość, że Telewizja Trwam ma być wyeliminowana z grona nadawców naziemnej telewizji cyfrowej. Takie postępowanie zaprzecza zasadom demokracji poprzez: naruszanie wolności słowa, równości wszystkich obywateli wobec prawa, pluralizmu poglądów i swobody ich głoszenia.

Nie można lekceważyć wielotysięcznej rzeszy telewidzów, którzy korzystają , z jedynej jak dotąd,  katolickiej telewizji. Są to obywatele, którzy płacą podatki, także abonament, a zatem przyczyniają się finansowo do powstania multipleksu, powinni więc mieć prawo do bezpłatnego odbioru Telewizji Trwam w naziemnej cyfryzacji. Multipleks nie może być bowiem prywatną własnością KRRiT , lecz dobrem ogólnonarodowym dostępnym dla wszystkich obywateli bez względu na ich przekonania, zwłaszcza ,że w tym przypadku obiektem dyskryminacji stali by się obywatele wyznający światopogląd katolicki- dominujący w naszym społeczeństwie.

Żądamy więc ponownego rozpoznania wniosku Fundacji Lux Veritatis i udostępnienia TELEWIZJI TRWAM miejsca na multipleksie.
Oczekujemy na poinformowanie nas o dalszym biegu sprawy.
W imieniu Zarządu Szczecińskiego Klubu Katolików
Prezes Krystyna Bodnar